Je kunt natuurlijk een app laten ontwikkelen door een app-developer, waarna de app in de appstores van Google en Apple wordt geplaatst en beschikbaar is voor de eindgebruikers. Qua mogelijkheden bieden dergelijke ‘native’ apps natuurlijk het rijkste platform. Echter qua bereik niet. En zeker ook niet qua kosten en complexiteit, daar sluiten wij dit bericht straks ook mee af…

Echter, het voornaamste nadeel van ‘native’ apps: ze introduceren onnodige barrières die de gebruiker moet overwinnen. Je moet immers de app eerst downloaden en installeren uit de appstore.

Je zou ook kunnen denken aan een veel laagdrempeliger Progressive Web App (PWA). PWA’s spelen namelijk beter in op de customer journey en dat leggen wij je graag uit. PWA’s geven je dus een derde optie, na ‘native’ apps en mobiele webapplicaties. Een erg mooie optie…laat je verrassen.

PWA’s vertegenwoordigen het beste bereik. Waarom? Je hoeft het namelijk niet uit een appstore te downloaden en installeren. Je gaat gewoon naar de URL van je website en klikt op “Toevoegen aan startscherm”.

PWA’s zijn websites die dankzij extra code als een app lijken te werken op mobiele toestellen. Progressive Web Apps (PWA) zijn gebouwd en verbeterd met moderne API’s om zo verbeterde mogelijkheden, betrouwbaarheid en installeerbaarheid te bieden, terwijl ze iedereen, overal en op elk apparaat kunnen bereiken.

De PWA-pijlers

Progressive Web Apps zijn webapplicaties die zo zijn ontworpen dat ze geschikt, betrouwbaar en zeer eenvoudig installeerbaar zijn. Deze pijlers transformeren ze tot een ervaring die aanvoelt als een platform specifieke applicatie (Apple of Android app).

Geschikt

Tot voor kort konden alleen platform specifieke apps echt aanspraak maken op deze pijlers (geschikt, betrouwbaar en eenvoudig installeerbaar). Hoewel sommige mogelijkheden nog steeds buiten het bereik van Progressive Web Apps liggen, veranderen nieuwe API’s dat heel snel. Progressive Web Apps zijn beter dan ooit en die mogelijkheden worden alleen maar groter!

Betrouwbaar

Een Progressive Web App voelt snel en betrouwbaar aan, ongeacht het netwerk. Snelheid is essentieel om gebruikers je app te laten gebruiken. Gebruikers moeten zich nooit afvragen of hun interactie, bijvoorbeeld door op een knop te klikken, al dan niet is geregistreerd. Scrollen en animatie moeten soepel aanvoelen. Prestaties zijn van invloed op de hele klantervaring, van hoe gebruikers jouw applicatie zien tot hoe deze daadwerkelijk presteert.

Ten slotte moeten betrouwbare applicaties bruikbaar zijn, ongeacht de netwerkverbinding. Gebruikers verwachten dat apps opstarten op langzame of slecht werkende netwerkverbindingen of zelfs offline. Ze verwachten dat de meest recente inhoud waarmee ze hebben gewerkt beschikbaar en bruikbaar is. Gebruikers houden van apps die in een oogwenk reageren op interactie en een ervaring waarop ze kunnen vertrouwen.

Eenvoudig installeerbaar

‘Geïnstalleerde’ Progressive Web Apps worden in een zelfstandig venster uitgevoerd in plaats van in een browsertabblad. Ze kunnen worden gestart vanaf het startscherm en de taakbalk. Het is mogelijk om ze op een apparaat te zoeken en ertussen te wisselen met de app-switcher, waardoor de gebruikers het gevoel krijgen dat ze deel uitmaken van het apparaat waarop ze zijn geïnstalleerd.

WordPress

Met een Progressive Web App kan je je website en je mobiele app(s) dus combineren tot 1 toestelonafhankelijk platform, dat de voordelen van een website combineert met de voordelen van een app.

Wist je dat een WordPress website eenvoudig uitgebreid kan worden met de mogelijkheid om zich ook te gaan gedragen als Progressive Web App? En dat voor een zéér gering percentage van de investering die je kwijt zou zijn voor het laten ontwikkelen van een ‘native’ app. Een website en een app combineren tot 1 toestelonafhankelijk platform? Ontdek de strategische, technische en financiële voordelen van een PWA. Neem contact met ons op en we laten het je graag zien.

Overigens hebben wij de keuze voor een PWA ook opgenomen in onze Website Calculator, dus overtuig je zelf van de lage kosten.