Veel website en -shop gebruikers zetten Google Analytics als tool om zo te kunnen zien hoe de conversie is.

Prima tool natuurlijk. Echter, Google Analytics kan je dus vertellen dat je conversie achterblijft, maar je weet nog steeds niet wáárom. Google Analytics vertelt je niet hoe je de achterblijvende conversie kunt oplossen.wimPe heeft daar een tool voor. Hotjar. Hotjar vertelt je wél hoe je de achterblijvende conversie kunt oplossen!

Wat is Hotjar? Hotjar bestaat uit een groep tools, die er allemaal op gericht zijn om bezoekersgedrag in kaart te brengen, te begrijpen en je conversie te verbeteren. Hotjar bestaat uit de volgende tools:

Heatmaps

Clicks, taps en scrolls worden op zo’n manier weergegeven dat de motivatie en wensen van jouw bezoekers direct zichtbaar zijn op een heatmap van de pagina die je wilt optimaliseren.

Recordings

De heatmap geeft een duidelijke samenvatting van het gedrag van je bezoekers. Je kunt echter ook real time opnames maken van een bezoeker, waardoor je exact ziet hoe mensen gebruik maken van de pagina. Op deze manier ben je er in no-time achter waarom een pagina een slechte conversie heeft, waar bezoekers precies afhaken én wat je kunt doen om dit te verbeteren.

Funnels

Conversie-optimalisatie gaat verder dan één pagina onder de loep nemen. Bezoekers volgen een route in je webwinkel, van de instappagina tot de bedankpagina. De routes (of funnels) kun je met Hotjar in kaart brengen en je ziet direct waar de knelpunten in je route zitten. Vervolgens kun je per pagina – met behulp van de overige tools van Hotjar – de knelpunten aanpakken en je complete route optimaliseren.

Forms

Iedere webshop heeft een of meerdere formulieren. Je kunt in Google Analytics wel zien dat formulieren (zoals bijvoorbeeld de adresgegevens op de check out pagina) niet afgemaakt worden, maar niet bij welke velden bezoekers afhaken. Met de Forms-tool van Hotjar zie je precies bij welke velden bezoekers afhaken, hoeveel tijd het kost om je formulier in te vullen en welke velden ze overslaan. Zo wordt het een eitje om je formulieren zo in te richten, dat je conversie stijgt.
Naast deze krachtige tools, biedt Hotjar ook tools aan waarmee je je bezoekers betrekt bij de optimalisatie van je webshop. Doormiddel van polls, enquêtes en testaccounts, kun je jouw klanten letterlijk laten vertellen hoe jij ze beter kunt bedienen.

Door alle data van Hotjar te combineren, krijg je een onbetaalbaar inzicht in de drie belangrijkste vragen van conversieoptimalisatie:

  • Waarom komen mensen naar jouw webshop?
  • Waarom verlaten ze jouw webshop?
  • Wat beweegt ze om in actie te komen? (Bijvoorbeeld het invullen van een formulier, aanmelden voor een nieuwsbrief of overgaan tot aankoop van een product.)

Vooral de antwoorden op de laatste vraag zijn interessant. Bezoekers naar je webshop krijgen is één ding, maar ze daadwerkelijk tot actie over laten gaan, is heel wat anders. Dankzij Hotjar kun je precies zien wat bezoekers beweegt om in actie te komen. Je hoeft niet meer te gissen naar de acties van je bezoekers, dankzij de recordings in Hotjar zie je zelf op welke stukken van jouw webshop bezoekers vastlopen en waar ze van in beweging komen.

Het enige wat je dus hoeft te doen om je conversie te verhogen, is het gladstrijken van de knelpunten die je met behulp van Hotjar signaleert. Eenvoudig, snel én effectief, want dankzij de heatmaps en de recordings, kun je direct de verschillen zien. Blijkt uit je heatmap dat er vaker op je winkelwagen-button geklikt wordt nadat je hem hebt verplaatst? Gefeliciteerd, je kunt het volgende knelpunt oplossen! Wordt er nog steeds te weinig op je button geklikt? Verplaats hem opnieuw en bekijk een paar recordings om te zien hoe je gebruikers met de nieuwe locatie van de button omgaan.

Kortom: Hotjar is een aanrader voor iedereen die met behulp van gebruikersvriendelijkheid zijn conversie wil verhogen.

Wil jij je webshop succesvoller maken en weet je niet precies hoe? Ben je enthousiast over Hotjar en andere tools, maar weet je niet precies hoe je verschillende tools moet combineren voor een optimaal resultaat? Neem contact met ons op en we helpen je graag!

Everything you need to know about website heatmaps, by Hotjar:

what-are-heatmaps@2x

Deel dit bericht